Czy wiesz, że bakterie mogą rozwinąć się w twoim detergencie? To środki konserwujące chronią go przed tym.
Środki konserwujące gwarantują stabilność produktów płynnych. Przeciwdziałają one mikrobiologicznemu rozkładowi składników, wskutek czego może pojawić się nieprzyjemny zapach i wygląd, a także utrata skuteczności produktu. Zgodnie z rozporządzeniem UE w sprawie detergentów konserwanty niezależnie od ich zawartości w recepturze, muszą być deklarowane na etykiecie detergentu. Dzięki temu alergicy mogą unikać produktów zawierających szkodliwe dla nich konserwanty.
Używamy ich bardzo ostrożnie i tylko w niezbędnej ilości. Staramy się tym samym unikać konserwantów na tyle o ile to możliwe przy użyciu innych składników. Podczas aplikacji, produkt jest zazwyczaj rozcieńczany dużą ilością wody, dzięki czemu konserwant jest wypłukiwany i tylko w minimalnych ilościach może pozostać na upranych tkaninach.
Konserwanty to substancje syntetyczne.